اختصاصی سایت صنعت_ کروماتوگرافی یک اصطلاح کلی است که در آزمایشگاهها برای جداسازی ترکیبات استفاده می شود. این ترکیب در مایعی به نام فاز متحرک حل شده است و توسط ساختار دیگری به نام فاز ثابت نگه داری می شود. اجزای مختلف این ترکیب با سرعت های مختلفی حرکت می کنند و همین امر باعث جداسازی این ذرات می شود. جداسازی بر اساس تفکیک دیفرانسیلی بین فاز متحرک و ثابت انجام می شود. تفاوت های نامحسوس در مقدار پارتیشن یک ترکیب در فاز ثابت باعث جدایی اجزا می شود. کروماتوگرافی می تواند مقدماتی و یا تحلیلی (تجزیه ای) باشد. هدف از کروماتوگرافی مقدماتی جداسازی اجزا برای استفاده های پیشرفته می باشد. این در حالی است که کروماتوگرافی تحلیلی به صورت نرمال بر روی گروه کوچکی از مواد صورت می گیرد و برای اندازه گیری نسبت آنالیت ها در مخلوط می باشد. این دو با یکدیگر منتاسب بوده و هیچ تضادی با یکدیگر ندارند.
انتخاب نوع روش کروماتوگرافی بجز در موارد واضح (مانند کروماتوگرافی گازی در جداسازی مواد گازها) عموماً تجربی است. زیرا هنوز هیچ راهی جهت پیش بینی بهترین روش برای جداسازی مواد اجسام مگر در چند مورد ساده وجود ندارد. در ابتدا روشهای سادهتر مانند کروماتوگرافی کاغذی و لایه نازک امتحان میشوند. زیرا این روشها در صورتی که مستقیماً قادر به جداسازی مواد نباشند نوع سیستم کروماتوگرافی را که جداسازی مواد بوسیله آن باید صورت بگیرد، مشخص میکنند آنگاه در صورت لزوم از روشهای پیچیدهتر استفاده میشود. از فهرست زیر میتوان به عنوان یک راهنمای تقریبی استفاده کرد:
انواع کروماتوگرافی:
مواد شیمیایی مشابه—- کروماتوگرافی تقسیمی
مواد شیمیایی غیر مشابه—– کروماتوگرافی جذب سطحی
گازها و اجسام فرار—-کروماتوگرافی گازی
مواد یونی و معدنی ––کروماتوگرافی کاغذی یا لایه نازک – کروماتوگرافی تبادل یونی درستون
مواد یونی و غیر یونی- —کروماتوگرافی تبادل یون یا ژلی
مواد زیستی —- کروماتوگرافی ژلی الکتروفورز
در جداسازیهای مشکل وقتی که روشهای ساده فاقد کارایی لازم هستند روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) میتواند جوابگو باشد.
ترجمه: سایت صنعت www.sanat.me
منبع: www.en.wikipedia.org
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0